Dyrkning af kartofler
Det er dejligt at spise hjemmedyrkede og friskopgravede kartofler fra haven, og det er slet ikke så svært at dyrke dem. Køb en af de gængse sorter og følg nedenstående anvisning, så er du godt på vej.
Forspiring af kartofler
Det er meget vigtigt, at kartoflerne begynder at gro med det samme, de kommer i jorden. Det er derfor en god ide at forspire kartoflerne.
Tag kartoflerne ud af posen og læg dem i dem i lave kasser eller evt. gamle æggebakker. Kartoflerne skal stå lyst og lunt i 3-5 uger, indtil
kartoflerne har ca. 1 cm lange, grønne spirer. Pas på ikke at knække spirerne af, når du lægger kartoflerne.
Klargøring af jorden
Kartoflerne foretrækker løs jord og det bedste resultat fås ved at grave eller fræse jorden. Derefter gødes med NPK-gødning som f.eks. 14-3-18 eller en anden klorfattig gødning. Der skal bruges ca. 5 kg pr. 100 m², som støres ud på jorden og derefter indarbejdes i jorden med en kultivator. Husk at skifte jordstykke hvert år, så kartoflerne ikke ligger i samme jord år efter år.
Lægning og pasning
Rækkerne rilles op (ca. 6-8 cm dybe), og kartoflerne lægges med 20-25 cm mellemrum. Hyp jorden over kartoflerne til kammen er 15 cm høj.
Når planterne er ca. 10 cm høje lægges der forsigtigt jord ind under de nye blade. Dette gentages et par gange, indtil kammen har en højde på ca. 25 cm. Pas på ikke at dække kartoffelplanterne med jord.
Når der sidst på sommeren er gået kartoffelskimmel i toppen og bladene er visnet, eller knoldene har nået den ønskede størrelse, klippes toppen af lige over jordoverfladen og fjernes.
Optagning og opbevaring
I løbet af sommeren bør man ikke grave flere kartofler op, end man kan spise sammen dag. Først når kartoflerne har ligget i jorden i ca. 1 måned efter, at toppen er blevet klippet af, er de modne og egnede til langtidsopbevaring. Optagning skal ske i tørt vejr.
God fornøjelse og velbekomme!